Tvrdnje da je nemoguće dobiti više energije od uložene, koje u nauci važe vekovima, čini se da je opovrgao novosadski izumitelj Veljko Milković. Naizgled jednostavnim patentom – pumpom za vodu, pomerio je temelje svetske nauke, i dosanjao vekovni san svih pronalazača otkako je čovek postao svestan mašine nazvane “perpetuum mobile”!
Informacija o pronalasku “dvostepenog mehaničkog oscilatora” novosadskog akademika munjevito je obišla planetu. Prvi put, prema tvrdnjama svetskih naučnika, dokazano je da se iz jednog mehaničkog procesa može dobiti više energije nego što se u njega uloži. Odnosno, stvorena je mogućnost da se pomama za svetskim izvorima energije nezamislivo smanji i tako zaustave globalni sukobi.

– Pronalazak deluje jednostavno, ali po svim reakcijama naučne javnosti, reč je o epohalnom pronalasku – bez lažne skromnosti ističe tvorac epohalnog otkrića. – Spojem klatna i poluge, odnosno ljuljaške i klackalice, dobio se novi mehanički uređaj, koji može da olakša desetine teških poslova. Recimo, vađenje nafte, rad teških presa, proizvodnju struje. Reč je o čistom izvoru energije, koji može da spreči konflikte u svetu.
Jedna je grupa istraživača iz Dalasa u Teksasu napravila mašinu po Milkovićevom modelu i eksperimentalno potvrdila da uređaj daje više mehaničke energije nego što je potrebno uložiti.

– Svetski istraživački pokret za čistu energiju rođen je u Novom Sadu, a podatak da 12 puta dobijate više od uloženog, jeste prvi takav u istoriji nauke – tvrdi Milković, inače, dopisni član Srpske akademije inovacionih nauka.


Od Novog Zelanda preko Rusije do Kine, svetske naftne i energetske kompanije, kao i pronalazači iz sveta, poslali su sopstvene nacrte mašina izrađenih
po patentu novosadskog naučnika.

– GledajuĆi globalnu situaciju, sada je moguće smanjiti “glad” za izvorima energije, jer sama informacija da ima mogućnosti za veliku uštedu dovoljna je da se svet primiri – optimističan je pronalazač. – Na našem sajtu su predlozi naučnika iz celog sveta, pa je tako jedan Amerikanac čak predložio da se oscilator ugradi u bandere i da ljudi dok čekaju autobus, pomeraju klatno i na taj način proizvode struju za rad svetiljki. A, za uzvrat, iz aparata bi dobijali kartu za prevoz.

100 NAJBOLJIH
PRONALAZAK “Dvostepenog mehaničkog oscilatora” proglašen je 2006. godine za jedno od 100 najboljih energetskih tehnologija. Američka organizacija “Nju enerdži kongres” ga je tako preporučila za člana grupe najboljih novih izvora energije čija nas primena očekuje u budućnosti.