Prvi put posle Nikole Tesle, jedan naš istaživač uzdrmao je svet. 

Novosađanin Veljko Milković, ima oko 114 pronalazaka, od toga četrdesetak objavljenih, od kojih su neki u višegodišnjoj primeni i 29 odobrenih patenata. Neki od njegovih patenata, pomerili su temelje nauke. 

Otišla sam kod ovog istraživača i uverila se šta sve ima, i koje znanje poseduje. U svom stanu, u jednoj sobi Milković je napravio pravi istraživački centar. Iako ima i laboratoriji u drugom delu grada, ovde, u kućnoj atmosferi među knjigama i alatom uspeva da izvede sve svoje oglede.

Među 114 pronalazaka, ima onih koji su, ili bi mogli biti komercijalizovani, ali ima i onih koje je Milković izumeo samo za “svoju dušu”. Najpoznatiji pronalasci, koji su obišli svet tiču se Impulsno-gravitacionih mašina sa pogonskim klatnom za koje je Milković dobio više inostranih nagrada. 

U okviru tih izuma, Dvostepeni mehanički oscilator, spoj poluge i klatna, na osnovu kojeg je novosadski izumitelj pobio tvrdnje da je nemoguće dobiti više energije od uložene, najviše je uzdrmao svet. Pored pomenutih, Milković je dao veliki doprinos i u istraživanju ekoloških inovacija. 

Njegova najpoznatija inovacija iz ove oblasti jesu samogrejna kuće. Radi se o kućama koje su malo ukopane u zemlju (po prvobitnom projektu, mada ne moraju da budu) i čiji su zidovi obloženi zemljanom zaštitom. 

Kako ovaj pronalazač kaže ovako građena kuća “zasniva se na upotrebi pasivne solarne arhitekture čime se ostvaruju višestruke uštede: u grejanju 85 odsto, u hlađenju 100 odsto, osvetljenju do 30 odsto i građevinskom materijalu do 10 odsto”.

 Prva ovakva kuća napravljena je pre dvadeset godina u okolini Novog Sada. Najznačajnije inovacije u odnosu na standardne kuće su zemljana zaštita i reflektujuće površine (sjajne aluminijumske površine, koje su postavljene iznad i ispod prozorskih okvira radi povećanja sunčevog zračenja koja je u ovom slučaju dva i po puta veća nego kod običnih kuća).

– Sa južne strane su prozori i vrata, sa svim ostaloih strana je zemljana zaštita koja daje stabilnu temperaturu, i uliva veliku sigurnost. Ona pasivno koristi sunčevu energiju. Reflektujuća površina najejftinija naprava koja koristi sunčevu energiju – kaže Milković. Ovaj princip reflektujućih ploča može se koristiti i za plastenike, biljke tako brže sazrevaju, jer se postiže efekat “2 sunca”. Na jedan pronalazak, Milković je jako ponosan.

 Radi se o medicinskom pomagalu – “Anti- Hemoroid pomagalu. Ono deluje zahvaljujući svom inovativnom obliku, ne koristeći nikakve dodatne izvore energije, poput magneta ili baterija. Od 2008. godine je u širokoj upotrebi i može se naći u apotekama. Milković je izumeo i seriju univerzalnih alata, među kojima su razni oblici šrafcigera, klješta i novi tipovi stega. Pored “izumiteljskog posla”, ovaj Novosađanin je i veliki je poznavalac Petrovaradinske tvrđave.

Još od 1960. godine intezivno je istražuje, a 1965. godine uspeva da dešifruje znake za orijentaciju na raskršćima i time otkriva pravilnosti u podzemnom lavirintu kroz “strelaste”, “I” i “čekic T” raskrsnice. Takvim pristupom uspeva u bržem i bezbjednijem pretraživanju dubokog, 20 km dugog podzemlja utvrđenog Petrovaradina. Ovaj Novosađanin, rođen je u Subotici, ali poreklom je iz Like, iz mesta pored Smiljana, mesta u kome je rođen Nikola Tesla. U šali, Milković kaže, da je možda i nasledio Tesline gene. Iako voli sve što radi i pronalazaštvu je posvetio život, Veljko ne krije da se od ovog posla teško živi. Od sto pronalazača, dvojica mogu da “žive baveći se ovim pozivom”. Jako je važno svaki pronalazak zaštititi, jer u suprotnom vrlo lako se može dogoditi da ga neko ukrade. Milković ima dva zvanja akedemik koja je stekao 2006. godine. Prvo mu je dodelila Srpska akademija inovacionih nauka iz Beograda, a drugo Akademija pronalazača Srbije – SAIN iz Beograda. Galerija